Ochtends 10 minuten yoga. Bij elke maaltijd een salade. Een dagelijkse beweeg-app op je telefoon. Er zijn eindeloos veel manieren om je Quality of Life een beetje te verbeteren. En alle beetjes helpen, toch…? In de meeste gevallen wel. Maar in het doorvoeren van al die veranderingen schuilt ook gevaar.
Een tijdje geleden stuitte ik op een blog van iemand die het roer rigoureus wilde omgooien; na een lange periode vol stress was ze in een burn-out terechtgekomen. Eenmaal ‘stressed out’ besefte ze dat ze al die tijd slecht voor zichzelf had gezorgd. Daarom voerde ze een aantal radicale veranderingen in haar lifestyle door: geen kant-en-klaar maaltijden meer, maar alles vers en volkoren. Niet tot ’s avonds laat nog e-mails en appjes beantwoorden, maar een uur voor het slapen alle schermen uit. En elke ochtend een minuut koud afdouchen. Het resultaat? Ze werd alleen maar meer gestrest. En dat kwam haar Quality of Life uiteraard niet ten goede.
Waarom hielpen al die gezonde dingen dan niet voor deze dame? Het antwoord ligt misschien voor de hand: In plaats van op een relaxte manier nieuwe gewoontes aan te leren, was ze geobsedeerd door het behalen van ‘gezonde resultaten’. In de zoektocht naar meer energie en rust, vroeg ze nóg meer van haar lichaam en geest. Het werd een slijtageslag die ze niet kon winnen. En uiteindelijk gaf gaf ze op.
Veranderen, hoe dan wel?
Herken je jezelf in dit patroon? Wees gerust, je bent niet de enige. Er zijn veel mensen die verandering willen in hun leven. Het daadwerkelijk veranderen van hun eet-, slaap- en leefpatroon blijkt – op de lange termijn – echter erg lastig. We hebben veel goede voornemens, waar vaak niets van terecht komt. We willen snel verandering, maar we kunnen niet ineens veranderen.
Wat is dan wél de juiste manier om te veranderen? Mijn advies is: bouw het rustig op. Geef jezelf de tijd en de ruimte om een verandering in te voeren in je dagelijkse (of wekelijkse) routine. Begin bijvoorbeeld met het eten van vette vis. Gaat dat goed en bevalt het? Probeer dan eens om te mediteren, bijvoorbeeld met een online cursus. Of begin een moestuin. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet, als je het maar rustig en relaxed doet. Wees aardig voor jezelf, vraag niet te vaak en te veel tegelijk. Of, zoals grootmoeder altijd zei: Elk woord waar ‘te’ voor staat, is niet goed voor je. Behalve tevreden!