Er zijn een aantal dingen, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze die bijdragen aan Quality of Life. Eén daarvan is het hebben van een doel in je leven. Iets om naartoe te werken, iets wat in de toekomst ligt en waar je vol voor wil en kunt gaan. Voor de één is dat een huis bouwen, voor de ander is dat het bereiken van een gezond lichaamsgewicht. Voor mij is dat… zorgen dat mensen zeewier gaan eten. Ik zal hier uitleggen waarom, en waarom ik iedereen kan aanraden om actief bezig te gaan met het vinden en behalen van een levensdoel.
Inhoudsopgave
Van levensdoel naar levensdoel
Mijn eerste echte levensdoel was reizen: Zo gauw ik mijn middelbare school had afgerond, vertrok ik naar de andere kant van de wereld. Ik wilde zoveel mogelijk zien en ontdekken. Vandaar dat ik – eenmaal terug in Nederland – besloot om scheikunde te gaan studeren. Ik was mateloos geboeid door hoe atomen en moleculen ons lichaam en het leven daaromheen bepalen. Op de universiteit had ik echter nog een levensdoel: een goede surfer worden. Dus nam ik een paar jaar vrij en zocht zoveel mogelijk de golven op. Op een gegeven moment zat ik in de zee, met een andere surfer. Hij gaf me een blaadje zeewier zei dat het supergezond was. Eerst wilde ik het niet geloven, en al helemaal niet opeten. Eenmaal thuis begon ik me er in te verdiepen. Hoe meer ik over zeewier leerde, hoe enthousiaster ik werd. Een nieuw levensdoel was geboren…
Food of the future
Er zijn twee dingen die fascinerend zijn aan zeewier: het eerste is dat het supergezond is. Misschien nog wel meer fascinerend, is dat (bijna) niemand het nog eet. Als ik naar zeewier kijk, dan zie ik een zee van mogelijkheden: het is duurzaam (je kan het gratis telen in de zee), het is ontzettend goed voor je (5 gram gedroogd zeewier bevat evenveel vitamines en mineralen als 200 gram verse spinazie) en bovendien: het is lekker! In ons zeewierlab hebben we zeewiersoorten die naar spek, spaghetti, andijvie, spinazie en zelfs truffel smaken. I sea the future!
Mijn doel
Mijn doel is om mensen meer zeewier te laten eten. Niet alleen kan dat ze beschermen tegen allerlei westerse welvaartsziekten, het zou ook een oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem: zeewierboerderijen concurreren namelijk niet met schaarse landbouwgrond en zeewier groeit zo’n 10 x sneller dan alle landgroenten; de voedingswaarde van gedroogd zeewier (dat je 3 jaar kan bewaren zonder verlies van voedingsstoffen) is zo groot dat we – bij consumptie van 5 gram per dag of meer – een stuk minder afhankelijk hoeven te zijn van groente en vlees. Zeewier bevat namelijk méér eiwitten dan biefstuk… Kortom: ik wil dat de schijf van 5 straks wordt uitgebreid met zeewier!
Kleine of grote stappen?
Veel mensen denken dat je pas gelukkig wordt, als je doel bereikt is. Maar dat is niet waar: De weg ernaartoe, die maakt gelukkig. Er is een oude boeddhistische spreuk die luidt: There is no way to happiness, happiness is the way. Het gaat dus niet om de bestemming, maar om de reis. Belangrijk is wel dat je een bestemming uitkiest, waar je graag naartoe wil. Bij dat kiezen, kan mediatie en mindfulness ontzettend goed helpen. Als je, met het juiste doel, eenmaal onderweg bent, dan maakt het ook niet meer uit of je kleine of grote stappen zet. Wat uitmaakt is dat je vooruit gaat, en onderweg bent. Op weg naar iets moois.
Onderweg zijn
Ditzelfde geldt voor zeewier en mijn persoonlijke levensdoel: Een halfjaar geleden introduceerde ik mijn zeewierburgers. Lang niet iedereen was geïnteresseerd en geloofde erin. Er is dus nog veel werk te doen. En er is ruimte voor groei. Het doel is ver weg en de reis is soms moeilijk, maar ik merk dat ik elke dag een stapje zet. Soms sla ik een verkeerde weg in, soms werk ik mezelf in de nesten… Maar dat is helemaal niet erg. De oude Grieken wisten het al: Niets is mooier dan ‘onderweg zijn’ en toewerken naar je eigen levensdoel. En dit is waar ik nu ben.
Iedereen heeft een doel
Iedereen heeft een doel in zijn of haar leven: sommige mensen hebben er één, andere meerdere tegelijk. Het kan ook zijn dat je ene doel overgaat in het andere. Er zijn mensen die doelen hebben zo groot als: de mensheid genezen van reuma. Maar een doel kan zo eenvoudig zijn als: mijn moestuin goed bijhouden. Wat je doel ook is, het is belangrijk dat je het opzoekt en nastreeft. Bereiken is van secundair belang, maar het gevoel ‘onderweg te zijn’ voegt ontzettend veel toe aan je Quality of Life. Kortom: